[15. januar 2020] Ruke nad gradom / Le mani sulla citta (1963)

on
image_pdfimage_print

Film „Ruke nad gradom” prati istragu o odgovornosti vlasti za urušavanje stambene zgrade u blizini gradilišta luksuznih stanova u Napulju. Utvrđivanje odgovornosti za stradanja i štetu postaje formalnost, jer se približavaju lokalni izbori. Odbornici se bave predizbornom kampanjom i koalicionim pregovorima, dok stanari i dalje žive u strahu od novog urušavanja ili beskućništva. U širem kontekstu, film otkriva procese političkog odlučivanja unutar i između parlamentarnih partija u vreme velikih državnih projekata za razvoj juga Italije 1960-ih. Pretpostavka da će ekonomski razvoj i pojava tržišta nekretnina iskoreniti klijentelizam i korupciju u južnim regionima, ispostavila se netačnom. Umesto toga, došlo je do konkurencije među južnim regionima oko državnih projekata i učvrstila se podela na civilizovani sever i korumpirani jug.

„Likovi i događaji u filmu su izmišljeni. Društveni kontekst koji ih proizvodi je stvaran“. U skladu sa ovom porukom autora, diskusija nakon filma baviće se društveno-ekonomskim kontekstom u Srbiji. Tema će biti posledice neadekvatnih javnih politika u oblasti urbanizma i borbe protiv korupcije, kao i mogućnosti za rešavanje ovih problema kroz političku borbu u parlamentu.

Kino klub Barut vas poziva na projekciju sa diskusijom:
sreda, 15. januar 2020, u 20:00
KC Magacin u Kraljevića Marka 4

Le mani sulla citta, Italy/France, 1963, 101 min

Režija: Francesco Rosi
Jezik: italijanski
Titl: srpski

Film predstavlja: Marija Zurnić, istraživač u oblasti društvenih nauka, bavi se temom svojinskih odnosa, privatizacijom i korupcijom u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Ulaz na projekciju je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama Kino kluba Barut možete se prijaviti za newsletter na adresi: http://eepurl.com/dIsaAz

Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište nam na kinobarut@gmail.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments