[22. januar 2020] Rosa Luxemburg (1986)

on
image_pdfimage_print

Film govori o vremenu u kom je živela i politički delovala Roza Luksemburg (1871–1919), revolucionarka, teoretičarka marksizma i demokratskog socijalizma. Kao članica revolucionarnog krila Socijaldemokratske partije Nemačke zalagala se za radikalne promene društveno-ekonomskog sistema i žestoko kritikovala reformiste u partiji. Protivila se ulasku Nemačke u Prvi svetski rat i podsticala solidarnost radničkih partija u Evropi u borbi protiv imperijalizma. Zajedno sa Karlom Libknehtom, Klarom Cetkin i drugim saborcima Roza Luksemburg je osnovala revolucionarnu organizaciju Spartakistička liga koja kasnije postaje Komunistička partija Nemačke. Bila je uverena da je proletarska revolucija moguća i u Nemačkoj, uz masovnu podršku radnika. Zbog političkog rada, bila je hapšena i progonjena. Združenom akcijom Socijaldemokratske partije Nemačke, nemačke armije i desničarskih paravojnih grupa je a po naređenjima kancelara Fridriha Eberta je slomljen pokušaj Spartakističkog ustanka početkom 1919. godine. Roza Luksemburg i Karl Libkneht su uz stotine drugih ubijeni dok su bili u zarobljeništvu paravojnih grupa.

Nakon projekcije ćemo razgovarati o borbi protiv imperijalizma danas, o filmu kao načinu borbe i o mogućnostima da se kroz kinematografiju sačuva socijalističko nasleđe.

Kino klub Barut vas poziva na projekciju sa diskusijom:
sreda, 22. januar 2020, u 19:30
KC Magacin u Kraljevića Marka 4

Rosa Luxemburg, West Germany / Czechoslovakia, 1986, 122 min

Režija: Margarethe von Trotta
Jezik: nemački, poljski, francuski
Titl: srpski

Film predstavlja: Kino klub “Barut”

Kino klub “Barut” funkcioniše kao nezavisni direktno-demokratski kolektiv. Cilj kolektiva je da, koristeći film kao sredstvo političke komunikacije, stvori prostor za osvešćivanje, obrazovanje i diskusiju, kao i da bude katalizator koji će do tada pasivne gledaoce pretvoriti u aktivne činioce, koji će dokumentovati društvena dešavanja i postavljati pitanja o kojima svi ćute.

Ulaz na projekciju je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama Kino kluba Barut možete se prijaviti za newsletter na adresi: http://eepurl.com/dIsaAz

Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište nam na kinobarut@gmail.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments