[19. februar 2020] Savamala (1982)

on
image_pdfimage_print

“Savamala” je jugoslovenski igrani film iz 1982. godine u režiji Žike Mitrovića. Po žanru je drama, a radnja je smeštena u Beograd 1930-ih i prikazuje klasnu borbu, kao i nadirući fašizam. Uprkos scenarija koji se držao ideoloških parametara tadašnjeg jugoslovenskog komunističkog režima, “Savamala” je velikim delom za Mitrovića bio i autobiografski film, s obzirom da je jedan od likova crtač stripova, isto kao što se crtanjem stripova bavio i sam Mitrović u to vreme.

U Savamaloj živi osamnaestogodišnji mladić, u ozloglašenom kraju Beograda. U uzburkanom ambijentu Savamale sukobljavaju se različite strasti, a naslućuje se da su krvavi štrajkovi uvod u glavnu borbu. Mladić pokušava da izađe iz sirotinjskog života u bolje društvo. Zaljubljuje se i crta stripove, a Savamala mu nudi bedu svakodnevice, svet kriminalaca, kockara, anarhista, pevaljki, propalih pesnika.

Kino klub Barut vas poziva na projekciju sa diskusijom:
sreda, 19. februar 2020, u 19:30
KC Magacin u Kraljevića Marka 4

Savamala, Yugoslavia, 1982, 115 min

Režija: Žika Mitrović
Jezik: srpsko-hrvatski

Film predstavlja: Slobodan Duraković: radnik, bivši maloprivrednik, aktivni član političke organizacije Komunističke Radničke Levice Srbije, poznatije kao KORAL-S.

Ulaz na projekciju je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama Kino kluba Barut možete se prijaviti za newsletter na adresi: http://eepurl.com/dIsaAz

Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište nam na kinobarut@gmail.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments