[11. decembar 2019] The Century of the Self (2002) 1/2

on
image_pdfimage_print

“The Century of the Self” je britanska televizijska dokumentarna serija iz 2002. godine u režiji Adama Kurtisa. Sastoji se iz četiri epizode koje ćemo gledati u dva termina, a bavi se radom Sigmunda Frojda, njegove ćerke Ane, i nećaka Edvarda Bernajza, u kontekstu masovnih medija i “odnosa sa javnošću”. Bernajz je opisao mase kao neracionalne i podložne instiktu stada i ukazao na to kako vešte medijske prakse mogu koristiti psihologiju gomile i psihoanalizu da bi ih kontrolisali na poželjne načine.

Ovaj dokumentarni serijal istražuje i govori o različitim načinima na koje su vlade i korporacije koristile Frojdove teorije da bi kontrolisali javnost u doba masovne demokratije. Na diskusiji posle prvog dela govorićemo o razvoju propagande na primerima iz filma kao i nama bližim primerima poput slike Srbije u zapadnim medijima tokom rata ‘90-ih, ali i nedavnom situacijom u Boliviji koja je rezultirala državnim udarom i privukla pažnju svih važnih masovnih medija.

Kino klub Barut vas poziva na projekciju sa diskusijom:
sreda, 11. decembar 2019, u 19:30
KC Magacin u Kraljevića Marka 4

The Century of the Self, UK, 2002, 120 min

Režija: Adam Curtis
Jezik: engleski
Titl: srpski

Film predstavlja: Nenad Pinter, koordinator programa u Kulturnom Centru Rex.

Ulaz na projekciju je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama Kino kluba Barut možete se prijaviti za newsletter na adresi: http://eepurl.com/dIsaAz

Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište nam na kinobarut@gmail.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments