[13. novembar 2019] Filmovi Radničkog video kluba (ZSF) iz Zrenjanina

on
image_pdfimage_print

Udruženje Zrenjaninski socijalni forum okuplja bivše radnike devastirane zrenjaninske industrije, intelektualce leve orijentacije, kao i prekarno radništvo iz Zrenjanina i okoline. Udruženje kroz različita polja delovanja promoviše ideje demokratskog socijalizma i solidarnosti. Pored redovnih sastanaka sa radništvom i zajednicom, važan aspekt njihovog rada je Radnički video klub koji čine Branislav Markuš i Robert Fai. Od prvog dokumentarca koji su snimili tokom radničkih protesta u fabrici u kojoj su radili, ovaj autorski dvojac do sada je snimio preko 15 filmova u kojima dokumentuju lokalnu i širu prošlost i sadašnjost. Bez prethodnog filmskog iskustva, njih dvojica filmu pristupaju kao političkom alatu, krećući se temama i teritorijama koje savršeno dobro poznaju.

U Kino klubu Barut gledaćemo tri njihova filma:

“Napuštena gnezda” je mozaični splet više sagovornika i različitih profesija koji su nam izneli svoja iskustva, mišljenja i odgovor na pitanje zašto naša zemlja (unatoč tvrdnjama političara da se iz dana u dan sve bolje živi) godišnje ostaje bez jednog osrednjeg grada i koji bi to uslovi zaustavili ekonomski egzodus stanovništva Srbije.

“IPK Servo Mihalj” se osvrće na činjenicu da je Zrenjanin nekad bio jedan od najznačajnijih industrijskih centara u SFRJ, sa moćnom prehrambenom, ali i metalnom i tekstilnom industrijom. U procesima liberalne tranzicije fabrike su gotovo u potpunosti uništene, a nova preduzeća se ne osnivaju onom brzinom kako su to protagonisti tranzicije najavili. Danas se nameće stav da je socijalistički model privrednog razvoja bio neefikasan, iako je u socijalsitičkom periodu grad doživeo svoj najveći privredni i kulturni uspon.

“Grad Heroja” je film o narodnom heroju Žarku Zrenjaninu i reakcija na aktuelne tendencije da se gradu promeni ime.

Kino klub Barut vas poziva na projekciju sa diskusijom:
sreda, 13. novembar 2019, u 19:30
KC Magacin u Kraljevića Marka 4

“Napuštena gnezda”, “IPK Servo Mihalj” i “Grad Heroja”
Jezik: srpski

Film predstavlja:  Galina Maksimović, predsednica Kino kluba Zrenjanin. Rođena u Zrenjaninu, studentkinja dramaturgije.

Ulaz na projekciju je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama Kino kluba Barut možete se prijaviti za newsletter na adresi: http://eepurl.com/dIsaAz

Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište nam na kinobarut@gmail.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments