1

[26. maj 2022] Operacija Gladio – Prvi deo: Šefovi (1992)

Između kraja Drugog svetskog rata i pada Sovjetskog Saveza ekipe tajnih agenata su ubijale nevine civile kako bi Evropa ostala pod uticajem njihovih političkih šefova. Utemeljena na ideji stay behind agenata (nacista koji su ostajali na okupiranim teritorijama posle Drugog svetskog rata kao otpor pretnji od komunizma), ova tajna mreža je od branilaca državne bezbednosti pretvorena u napadače političkog poretka. Tek kada je obznanjeno postojanje Gladija 1990. godine, uticaj ove mreže iz senke u posleratnoj Evropi dobija na značaju. Ovo je prvi deo trilogije u produkciji BBC Timewatch, u kom se analizira nastanak ove tajne mreže, kroz razgovor s glavnim akterima tog istorijskog razdoblja.

Kino klub Barut vas poziva na projekciju sa diskusijom:
četvrtak, 26. maj 2022, u 19:00
Magacin u Kraljevića Marka 4-8

Ujedinjeno Kraljevstvo, 1992, 47 min
Režija: Allan Francovich
Jezik: engleski, italijanski, francuski
Titl: srpski

Film predstavlja: Kino klub “Barut”. Kino klub “Barut” funkcioniše kao nezavisni direktno-demokratski kolektiv. Cilj kolektiva je da, koristeći film kao sredstvo političke komunikacije, stvori prostor za osvešćivanje, obrazovanje i diskusiju, kao i da bude katalizator koji će do tada pasivne gledaoce pretvoriti u aktivne činioce, koji će dokumentovati društvena dešavanja i postavljati pitanja o kojima svi ćute. Pokretanje kolektiva Kino klub “Barut” inicirala je anarhosindikalistička grupa “Klasna solidarnost”.


Ulaz na projekciju je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o narednim projekcijama Kino kluba Barut možete pratiti naš Telegram kanal (https://t.me/joinchat/AAAAAEbHP2U-UFLJFcSxUQ) ili se prijaviti za newsletter (https://barut.klasol.org/newsletter/)

Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište nam na kinobarut@gmail.com